24 Ekim 2009

he who foresees calamities suffers them twice over


kitaba ne kadar bağlı kalacaklar tartışılır ama evet mükemmel bir konusu var dizinin. nete düşen ilk bölümünü (preair-webrip) henüz izlemedim ancak promolar çok başarılıydı. kitaba geri dönersek: büyük bir heyecanla bir çırpıda okuduğum kitabın sonundan pek memnun kalmamıştım açıkçası ama lost'un son sezonu olması itibarı ile ve flashforward'ın kitaptakinden çok daha geniş işlenebilecek bir konusu olması sayesinde, sonu ile ilgili değişiklikler yapılabileceğini, hikayenin en az lost'ta olduğu kadar dallanıp budaklanabileceğini düşünüyorum. aylar önce hem blog'umda hem orda burda yüzlerce kez tekrarladım belki ama burada da yineleyeyim. kitabın acilen türkçeye çevrilmesi, basılması gerekiyor. nasıl satacak belli değil hehe

--- spoiler ---
10 küsür yıl x ay x saat x dakika sonra 2dk. 17sn.liğine ne yaptığını bilmek\görmek\yaşamak başka bir şey, tam o anı tüm dünyanın aynı anda görmesi o anı yaşaması başka bir şey. kimi o sırada 12 sene sonraki karısıyla sevişiyor olacak (kiminle evleneceğini seneler önce bilmek?).. kimi feci tutmuş bir fikir\şirket ile ilgili haber okuyor olacak (zuckerberg'den önce facebook'u sen kurabilirsin bu sayede hehe) vs vs.. ve geleceği gördüğün o flashforward esnasında uçağını inişe geçirmiş bir pilotsan o blackout esnasında hakimiyetini kaybetmiş olacaksın ve flashforward bittiğinde ölüsün artık senin geleceğin bir karanlıktan hiçlikten ibaret olacak. flashforward'ın yaşandığı an merdivenden iniyorsan o merdivenin son basamaklarında olman senin şansına. otobanda hızla giden bir arabanın içindeysen pek de şanslı sayılmazsın. önümüzdeki 12 sene içerisinde ölmüş olacaksın belki ve bunu o flashforward sayesinde önceden bileceksin. of o kadar çok kola ayrılabilir ki hikaye... ailenin öldüğü trafik kazasının haberini izliyor olacaksın belki tam o flashforward anında gelecekte ve o bitip günümüzdeki bilincin geri geldiğinde aileni uyarma, kurtarma şansın olacak.
--- spoiler ---

not: sonradan ek yaparım ben bu entry'e kesin.

edit: 5. bölümü geride bıraktıktan sonra edit zamanı geldi. kitabı okuyanlar için de heyecanlı olsun demiş senaristler. kitabın özüne dokunmamışlar vefakat o özün etrafına daha amerikan bir olay örgüsü oturtmuşlar. dizide de olayı kitaptaki çıkış noktasına bağlayacaklar mı belli değil ve bu belirsizlik güzel. ayrıca kitabın sonunu beğenmediğimden olsa gerek, diziyi daha bir heyecanla daha bir umutla izliyorum sanırım.

(kafka, 20.09.2009 16:50 ~ 24.10.2009 12:02)


"he who foresees calamities suffers them twice over." -- beilby porteus